sreda, 3. marec 2010

SRČEVA KNJIGA


Moja soseda, Majanca Dobnikar (desno):Pravijo, da uspešen človek v življenju zgradi dom, ima vsaj enega otroka in napiše knjigo. Če je temu verjeti, ne vem, vem pa, da je moja soseda tista, ki je vse to in še več v življeju dosegla.
Prav pred kratkim me je povabila na predstavitev svojega prvenca, svoje "srčeve knjige" z naslovom "Poti moje mladosti". Zakaj "srčeva knjiga"? Tako je naslovljen predgovor knjigi in poleg tega je gospa Marjanca ena redkih, ki v naši deželi še peče tradicionalni kruh v obliki pletenic. Njene pletenice imajo razno razne oblike, najbolj cenjena pa je prav oblika srca in teh je v svoji karieri napekla prek 600. Če bi bil njen kruh le za ogled, bi ga danes lahko našli na vseh koncih sveta, tako pa je ta dobrota verjetno končala tam, kjer mora - v lačnih ustih.
Midva z Deanom sva eno njenih src dobila na poroki in to je bil moj prvi stik z njenim delom. Kasneje smo se preselili v Podutik in kot sosedi sva se kar dobro spoznali. Gospo resnično občudujem. Zelo razgledana, topla, vedno pripravljena pomagati. Ima jih prek osemdeset, energije pa več kot marsikatera štiridesetletnica. Je ena tisti, ki rada deli svoje znanje. Prav to je naredila s svojo knjigo, pa tudi sicer je mnoge naučila peči svoje mojstrovine. Ena teh sem bila tudi sama. Opazovala sem jo, s kakšno ljubeznijo peče svoj kruh! Pozornost do vseh detajlov. Dovolj topel prostor, ogreta pečica, pripraviti okraske in bel prtič... Nato pa spretne roke že preletajo mehko testo, ki se voljno useda v prave oblike. Peče z ljubeznijo tistih, ki so bili v mladosti kruha večkrat lačni, kot siti!
Zanjo sem izdelala beležko - morda si vanjo zapiše zamisli za svojo naslednjo knjigo. Namenoma sem za dekor uporabila metulje. Saj spomini so kot metulji! Če jih ne ujameš pravi trenutek med vrstice, odprhutajo v pozabo.
Enako se zgodi z dobrimi zamislimi. Zato drage moje, pišimo, rišimo, blogajmo....pustimo za sabo sled!
Nočko!
Majda

9 komentarjev:

Pravljičarka pravi ...

Kako lepa srčeva knjiga! Polna energije in krhkosti, ki privablja pomlad v naša srca.

moi pravi ...

O, kako lep zapis. Sem se kar zamislila. Pravijo, da daješ svojo energijo v hrano, ki jo pripravljaš in ta kruh mora biti res božanski. Res si lahko srečna, da poznaš tako plemenito osebo.
Super ideja se mi zdi z metulji, res, če jih ne ujameš med vrstice, ideje kaj odletijo. Zelo lepo darilo!

Helena pravi ...

Tvoj zapis me je ganil. Iz besed veje naklonjenost in spoštovanje do te gospe.
Knjigica pa je krasna!

Hali pravi ...

Prekrasna knjiga in prekrasen zapis!

Tanja pravi ...

Majda, tvoj zapis mi je tako lepo sedel na dušo in jo pobožal, da sem ti zelo zelo hvaležna.

Bodi lepo, Tanja

Maja pravi ...

Zdaj vem, zakaj je rekla, da ne moremo peči krofov! Zelo lepo si napisala in tudi knjigica je čudovita!

Mojca pravi ...

oh, lepo... vse. prav zadiši, pisanje zadiši po sveži skorjici...

HRANDICA pravi ...

Tudi mene prevzamejo ljudje, ki dosegajo visoko starost in so še polni življenjske energije, ustvarjajo, imajo načrte in ne razmišljajo o tem, kdaj pride njihov konec.Takšni me vedno okužijo s pozitivno energijo.
Kniga za ideje je super stvar. Tudi sama moram narediti eno, saj se mi ideje z listi, kar nekam izgubijo.
Lepo si napisala!

Tiara pravi ...

Tvoja soseda je pa res ena posebna in pozitivna gospa. Lepo je spoznati osebo, ki te nauči novih reči in novih pogledov, poleg tega pa te napolni še z energijo. Lepo darilce si ji naredila, se vidi da ti veliko pomeni.