sreda, 24. februar 2010

IZ STAREGA V NOVO

Vzgojena sem v duhu, da je uporabne stvari škoda zavreči. Ali jih spremeniti in uporabiti na nov način, ali pa jih komu podariti, ki jih potrebuje. To je načelo, ki se ga vsaj poskušam še vedno držati.

Mojster spreminjanja starega v novo je bila (in je še) moja mami. Ko sedaj razmišljam nazaj si ne morem kaj, da je ne bi občudovala. Ni šlo samo zato, da bi jo k iznajdljivosti silila suša v denarnici, v resnici je bila prava čarodejka za šivalnim strojem. Poleg takratnih dinarjev (petčlanska družina je živela le od očetovega zaslužka) je znala odlično obračati tudi blago. Iz očetove srajce, ki se je ogulila za ovratnikom in na manšetah je večkrat nastala kakšna otroška srajčka, iz starega plašča je ukrojila novo otroško jaknico, še tako majhne kose blaga je znala skombinirati in ukrojiti novo oblekico....In tovrstne ustvarjalnosti ji še danes, pri skoraj osemdesetih, ne zmanjka. Pred kratkim je izvedla zamisel o predelavi mojega plašča, ki sem ga v trenutnem navdihu in želji po eleganci kupila že pred leti, in morda le nekajkrat oblekla. Namesto, da bi ga v omari zglodali molji, ona ponosno nosi svojo novo jakno! Bravo mami!

Moja tokratna predelava se z njenimi ne more meriti. Novo oblekico sem namenila paru blokcev, ki sta se valjala na mizah sodelavk v službi in sta v originalu izgledala takole:


Po zaključeni preobleki sem prav vesela, da me je pri načrtovanju za predelavo omejeval črn rob na obeh straneh. Odločila sem se, da je tokrat manj lahko več in je dizajn zelo enostaven.


V začetku sem hotela odrezati tudi elastiko za svinčnike, pa me je k sreči želja hitro minila in sem kar v domačih zalogah našla ustrezne dopolnitve.
Zdaj oba blokca v novi preobleki čakata v predalu, da z njima koga presenetimo. Če ne prej, čez sedem let vse prav pride!
Želim vam lep preostanek tedna!
Majda

12 komentarjev:

Teja pravi ...

čudovita in izvirna predelava!
pa vsekakor čestitke tvoji mami, da je pri svojih letih še vedno tako izvirna!

Nena pravi ...

vidim da moram tudi jaz počasi iz omare potegnit tisti kup rokovnikov, ki so ji nekatere že "obdelale" jaz pa še kar čakam....mogoče upam da se bodo sami :)
super si naredila tole preobrazbo. zgodbo o mami imam pa jaz skoraj enako tvoji, le da je moja mami žal že pokojna :(

Mojca pravi ...

vse premalokdaj to počnemo... kaj je večji izziv, kot iz obstoječega pričarat nekaj novega? ne more se primerjat z "novimi" materiali. krasno.

Helena pravi ...

Ja, to so mame. Tvoja je zlata.
Prav tako tvoje roke, ki iz navadnih beležk znajo narediti čudovite.

moi pravi ...

Zlato mamo imaš. Pa tudi tvoja preobrazba ni od muh. Super si ju preuredila v 2 unikatna blokca, pa še super svinčnike si zraven našla. Sedaj je to darilo in pol.

K pravi ...

Oh, oh, črnobel z rdečimi srčki, oh oh!

Renata pravi ...

Krasna predelava! Črna je tako elegantna, da je kaj.

Pa čestitke tvoji mami, da je pri teh letih še tako polna energije in izvirna, da se je lotila predelave plašča. Bravo!

Pravljičarka pravi ...

O, kako lepo. Zdaj pa si mi dala idejo za moje stare blokce.

Unknown pravi ...

Čestitam! K iznajdljivosti, pridnosti in varčnosti!

Maja pravi ...

Imela si dobro idejo! In izvedba je prav tako čudovita! Mi je všeč, da jih nisi preveč načičkala!

BojaMoja pravi ...

:) super, so mi zelooo všeč :)

Little Glory pravi ...

Odlican rad! Svaka cast! :)