četrtek, 29. januar 2009

BLOGOVSKA NAGRADA

Včeraj sem počekirala nekaj blogov in nikoli ne morem mimo Roberte - Sončnice. Tu pa .... PRESENEČENJE! Podelila mi je nagrado za moj razvijajoči se blogec!





Hvala Roberta! To je v teh dneh, ko sem v "ustvarjalni krizi" (no, pa tudi časa nimam čisto nič!!!) velika spodbuda.

Zdaj sem na vrsti, da predlagam svoje nagrajence. Prav vse so meni dragi ustvarjalci, ki jih rada obiščem in vedno najdem tudi kakšen navdih (ali pa me spravijo v "depro", ko obvladajo zadeve, jaz pa še ne!). Sedmerico predstavljajo::
Maja - Polipap crafter
Sultana
Joe
Katarina
Milica
Zlata ribica
Lila

Ja, da ne pozabim povedat, kako gre to dalje. Nagrajenci objavite nagradico na svojem blogu in imenujete naslednjih ...svojih najljubših, ki jim pripenjate nagrado.

BLOG AWARD
Few days ago I checked my fawourite blogs. And what a surprise! Roberta rewarded my blog! Isn't it cool? It means a lot to me. Specially in this days. I lost my creative energy somehow. And also ..... I have so much other ocuppations.
Anyway! I am rewarding blogs and creators listed above. Have fun and visit them all!

Almost forgot! If you are listed and read this, pick up the award, post it on your blog and pass it on.

ponedeljek, 19. januar 2009

BARVE,BARVE

Ustvarjanje z materialom, kot je polymerna masa mi je zelo všeč, ker me rezultati vedno znova presenečajo. Na žalost tudi v negativnem smislu. Ko sestavim vzorec, je vse kot je treba (no, po mojem skromnem mnenju) - barve pašejo skupaj, kontrasti so super, vzorec se lepo vidi. Potem pa gre zadeva v pečico in pride trenutek resnice! Včasih izpade celo bolje, kot sem imela v mislih, včasih pa se vse sfiži.

Sem ravno zadnjič gledala po barvi karti Fimo Classic en super odtenek zelene in ga po receptu natančno zmešala. Celo modelček sem uporabila, čeprav tako dlakocepstvo pri meni ni v navadi. In kaj dobim? Nekaj podobnega blatu. No, malo zelenemu blatu sicer. Zadeva me je tako razkurila, da sem do treh ponoči mešala in mešala barve, odtenek za odtenkom. Drugi dan pa še Soft.



Človek bi mislil, da me zdaj ne more nič več nič presenetiti - JA, PA ME LAHKO! Proizvajalec, ki se spomni, da dobri stari oranžni barvi spremeni barvni ton. Tako malo zaradi lepšega!

Mimogrede, Boja Moja ima bonbonček, zelo zelo sladek! Se splača potrudit in jo obiskat!

COLORS,COLORS
Polymer clay as art material is the best for me. It's so versatile. I think it really offers unlimited possibilities to anyone - begginers and experienced artists. I like to combine colors and shapes in my new canes. Many times I am surprised sbout results. And there are also unplesent surprises. Sometimes bright colours after curing become darker. There is no more contrast in cane pattern and everithing goes ....somewhere.
And there is another surprise. I mixed colours by recepies of producer. Guess what - cataloged colour and real colour don't match! I was really mad and the result of my maddnes is the whole colour pallete by producer's colour scheme. Am I prepared now? I wish. They change the standard orange colour to something yellow/orange. It's never ended story, is it?

petek, 16. januar 2009

JANUARSKE FIMARIJE

Tako je pač naneslo, da januarske fimarije pričenjam v vijoličnem. Sicer pa je to tudi v letošnjem letu še hudo moderna barva in pravzaprav je bil skrajni čas, da sem naredila vzorce v teh odtenkih.

Sem že nekaj časa nazaj eksperimentirala in naredila par osnov za obeske. Njihova oblika mi je bila tako všeč pri Donninih kreacijah. Obliko sem malo priredila in dodala svoj millefiori. Nastal je komplet uhanov in obeska za Biljano ter še en komplet obeska s prstanom. Ta drugi je precej masiven, zato sem skozenj potegnila kar "buna cord".


Aleksandra si je zaželela bolj temno vijoličasto kombinacijo in nastalo je tole:
Marjeta pa ima rajši bolj žive barve, zato sem uporabila nekatere vijola vzorce in jim dodala nekaj pink in roza barve:

Od vsega me še vedno pri vsem sestavljanju nakita najbolj mučijo dodatki. Perle za kombiniranje že nekako dobiš, tudi izbira je kar OK, ko pa začneš po naših hobi trgovinah iskat sponke, pa nosilce za uhane in ostale zaključke, pa ti pamet kar zastane. Nobene pametne izbire. Pa bog ne daj, da bi kaj pretiravali s ponudbo zaključkov, ki ne povzročajo alergij. Ponavadi je nikelj tisti, ki nam nagaja. Sem se kar navadila, da vsako novo stvar, ki jo vidim, najprej sprobam na sebi. Če moja koža preživi brez reakcije, je ponavadi varno tudi za druge. Sama sem namreč zelo občutljiva na nikelj - rdečina na koži se mi pojavi že po nekaj minutah, potem pa.... No, ni očem prijetno in zeeelooooo srbi.

JANUARY'S FIMO WORK
Jauary starts with violet creations. Violet is still very fashion colour this year so I's about time for me to create something violet. I made two pendants and and earrings that mach to pendants. After that I made two necklaces; first one is dark violet - white and black combination. Another one is more bright. Includes more pink and light violet clay. Hope their future owners will like them!

nedelja, 11. januar 2009

NEDOKONČANO

Po mizi se mi valja kup neskončanih zadev, jaz pa nič časa za fimanje. Vidite, o čem govorim?



Ja, malčica je zbolela in če je katera od punc bolna, moje ponočevanje odpade. Saj veste, čajčki, zdravila taka in drugačna, crkljanje v skupni postelji.... Upam, da bos temi boleznimi hitro bolje in da bom že v kratkem lahko objavila spet kakšen svoj izdelek.
Obljubim tudi, da bom skončala zadeve s prvega Euro Clay Carnivala. Ja, pa najbrž bi lahko spisala kakšen "tutorial".... No, vse še pride. Se beremo!

UNFINISHED

Have so much unfinished stuff and tottaly no time for claying. My Zala is sick again and she needs a lot of attention.

I also pormised myself to finish my pieces from 1st EuroClayCarnival. And to write some tutorials and publish them on my blog and.... Everithing will be done some day! Lets read each other!

četrtek, 8. januar 2009

BRSKANJE PO NETU

Najprej sem mislila malo fimat, pa ni bilo nobene pametne ideje. In kadar ni pravih idej, obiščem web in svoje priljubljene, tudi tiste stare, ki so se že malce zaprašile. Pasem učke, preučujem, kako je kakšna stvar narejena, kliknem kakšen link..... in prišja sem do Ma-Belette. Nooorooo! Ženska obvlada. Tole je ena njenih prečudovitih ogrlic.






Potem obvezno pobrskam na parole de pate , da si ogledam tisto umetnico, na katero me je opozorila Kristina. Dela ful luškane punčke, videt so simpel ampak vsaka je nekaj posebnega:

Dela obeske, sponke in bog si ga vedi kaj vse še. Ne glede na to, da se v tem trenutku ukvarjam z millefiorijem si rada ogledujem vse. In me navdihujejo zadeve, ki so čisto izven mojega konteksta. Moje brskanje je prekinilo kašljanje naše Zale. Zgleda, da bova danes spet končali v skupni postelji in se crkljali.

Zaključit moram nekaj stvari, ki mi že kar nekaj časa ležijo na mizi. No, bom pa jutri, ne?

WEB BROWSING

I had no idea, where to start, tottaly without inspiration. So I started to browse through my old "faworites" and found so mush interesting things! One of them is Ma-Bellete. This women has gordeous creations. Like them a lot! After that I have to check "Parole de pate" blog. I found girlies that Kristina told me about.


sreda, 7. januar 2009

JUHUHU, GREMO V ANGLIJO!

Nisem še povedala, kakšen sklep je prineslo naše "fimarsko popoldne".

Ja, vračamo se "na kraj zločina", V Ilkeston, kjer smo se Kristina, Maja in jaz spoznale. Prav danes sem poslala svoj "booking form" in zdaj že nestrpno čakam konec maja in Polymer Play Days.



Vas mika? Prijava je zelo preprosta. Celotno zadevo organizira in vodi čudovita ženska Helen, ki ji enostavno pošlješ mail in ona ti pošlje prijavnico. In imaš rezervirano mesto.
Dogodek bo poslastica za tiste, ki radi ustvarjamo s polimernimi masami. Tri dni druženja z izvrstnimi umetniki, ki nesebično delijo svoje izkušnje, pridobljene v letih in letih preskušanja vzorcev in tehnik. Kaj si lahko mislite boljšega za takega "fimofana" kot sem jaz? In pri sedanjem razmerju funta proti evru stvar niti ne bo tako zeeeelo draga. Po tem, ko smo še julija lani za funt plačevali 1,79 EUR, je sedanje razmerje 0,91 EUR za funt zelo razveseljujoče. No, ne za Angleže. Za nas pa to pomeni manj stroškov za hotel in transport ter več cekinov za nakupovanje po nottinghamskih "craft shopih".
Res se spet veselim srečanja z Donno, Natalio in Alison, ki niso le čudovite umetnice, pač pa čudovite tudi kot osebnosti. Zanima me seveda tudi Iris Mishly, ki je čisto "moje" področje. Upam, da bo pokazala, kako izdeluje svoje "blazinice".
In tako je moje razočaranje ob tem, ko se nisem mogla prijaviti v Francijo na Clay Carnival v oktobru bistveno manjše. Med delavnicami, ki se bodo zvrstile v Franciji bi zlasti rada enkrat doživela Judy Picarello in Bettino Walker, pa seveda znova in znova Donno Kato . Njenih delavnic, knjig in CDRomov se zlepa ne naveličam. In pa Kim Cavender, ki lani zaradi sinove bolezni ni uspela priti v Anglijo.
No, trdno verjamem, da bom vse te umetnice in umetnike enkrat spoznala v živo in se imela priložnost učiti od njih.


HURREY, ENGLAND WE ARE COMMING AGAIN!
Here is the decision of our Fimo afternoon - WE ARE GOING TO ATEND AT POLYPLAY DAYS IN MAY! Yes, England, we are cooming again. I know is going to be great! And after not beeing accepted to French Clay Carnival in October, my dissapointment almost gone!
There we'll be great artists Donna Kato, Natalia Garcia, Iris Mishley, Alison Gallant and two more. I am really looking forward to meet them again.

nedelja, 4. januar 2009

FIMARSKO POPOLDNE

Komaj sem čakala na včeraj! Sobota, ko se dobimo z Majo in Kristino. Poleti smo bile skupaj na prvem EuroClayCarnivalu v Angliji, v Ilkestonu. Cela zadeva se je dogajala - ne boste verjeli - na "fuzbalplacu". No, ne dobesedno, pač pa v prostorih nogometnega kluba. Po pravici povedano, nisem pričakovala, da bo še katera slovenka tako utrgana, da bi sredi avgustovske vročine rinila na angleško podželje. In tako smo se srečale!

Najlepše pri vsem pa je, da se vsake toliko časa dobimo in poklepetamo. Včeraj smo se dobile pri Kristini, v Poljanski dolini, v Gorenji vasi. Marsikomu pet ur predstavlja kar precej časa, nam je pa minilo, kot bi mignil. Kristina je mojstrica obdelave površin, Majo navdušuje vse, kar ima naraven videz in še posebej, če je v afriškem stilu, jaz pa sem zaenkrat kraljujem na področju "millefiorija". Prav smešno, je, kako smo si različne. In bi se v ponudbi lahko dopolnjevale, če bi se odločile, recimo, odpret kakšno trgovinco.

Kristina ima super zbirko art knjig. Malo keramike, malo slikanja, malo mozaikov in ja, veliko fimanja! Komaj sem ji prinesla nazaj knjigo Kim Cavender, sem si že morala izposodit knjige Christi Friesen, Barbare McGuire in Laurie Mika.




Sploh te zadnje knjige nisem in nisem mogla odložit. Koliko dobrih tehnik in idej. Ta knjiga je definitivno moje naslednje naročilo na Amazonu.



Seveda si poleg knjig izmenjujemo tudi izkušnje, mimogrede poberemo druga od druge kakšno idejo. In ja, domov sem prišla obogatena za nekaj res izvirnih darilc - hvala Maja, hvala Kristina!


FIMO AFTERNOON
Kristina invited me and Maja to her home in Poljanska dolina yesterday. We meet at 1st Euro Clay Carnival last year and since then we often visit each other and have some "poly talks". I have to mention how different we are, actually. Maja is "african" girl - she likes african design, colors and patterns. Kristina likes all king od surface treatment tecniques. And I am "millefiori" fun - like colors, flowers and I play with different shapes of beads.
Five hours was like a minute for us. Kristina has great big artistic library. I borrowed some of her books (Kim Cvender, Laurie Mika, Christy Friesen, Barbara McGuire) and they are all great. I have to buy some of them, specilly Laurie's Mika book about mosaics.
And - I richer for few adorable creative gifts - thank you Maja, thank you Kristina!

ŽELJE ZA 2009

Konec leta! Na hitro opravimo "inventuro" preteklih dogodkov. Nekaterim se nasmihamo, ob drugih namrščimo. Ste izpolnili svoje cilje in pričakovanja? No, jaz jih ravno nisem. Za sabo še vedno vlečem nekaj "cokel", ki jih ne znam in ne znam pospraviti. Ena od njih je zaključek magisterija. Že lepo vrsto let "pišem" magistrsko nalogo, saj je to tisto edino, kar mi je ostalo do zaključka. Od zanjega izpita do danes sta prišla vmes dva velika projekta - Zoja (6 in pol let) in Zala (2 leti), ki ravno tako zahtevata svoj čas in pozornost.













In sta absolutna prioriteta pred vsemi ostalimi opravki. Zato odlašam in odlašam, ter si že vrsto let postavljam isti cilj - NAPISATI. A kaj, ko ob vsaki "inventuri" ostane zadeva odprta.

Za leto 2009 si ne bom postavljala velikih ciljev, domišljala velikih želja. Morda pa bo ravno zaradi tega leto lepše in "letna bilanca" boljša, kdo ve? Želim si le, da se vsa naglica, s katero delamo in živimo malo upočasni, da najdemo več časa za svoje partnerje, otroke in ostalo družino, da najdemo več časa za druženje in pogovor s prijatelji, čas za obisk kakšne kakovostne predstave, ukvarjanje s svojimi priljubljenimi hobiji,.... Več časa, zdravja in volje za polnejše življenje!

VSEM VAM PA, KI PREBIRATE MOJ BLOG ŽELIM IZPOLNITEV VSEGA TISTEGA, KAR SI KOMAJ UPATE SANJATI! iN DOVOLJ POGUMA, DA SVOJE SANJE URESNIČITE!

NEW YEAR'S WISHES
Oh, another year is behind us! I checked out my goals for 2008 - well, most of them have been reached. But the biggest one is still open. I have to finish my master degree this year. Always someting showes up and I am delaying with this hard work as long as I can. I have two priorities in my life - my doughtrers Zoja an Zala.
So, my special wishes and goals for 2009 are to stay healthy, to have more time for family and firends and to have more time to create something. More time for full and satisfying life!

And for you, my readers and funs - WISH YOU ALL THE BEST IN 2009!

četrtek, 1. januar 2009

DECEMBERSKI NAKIT

Zime ne maram preveč. Mraz, kratki dnevi, premalo sonca....vlaga vsepovsod. Če ni snega, mi je zima čisto odveč. Všeč pa mi je december. Tudi če ni snega. Je čas pričakovanja, praznovanja, druženja in obdarovanja. Vsakdanji ritem se nam nekoliko umiri, malce več časa imamo za družino, prijatelje. In potem prazniki! Čas, ko sem postorila nekatere malenkosti, ki jih sicer ne bi. In več časa za moji mali "žabici", saj so bile počitnice zares kar dolge. Seveda tudi čas za zoprne prehlade, ki pokvarijo praznične načrte! In da, čas za fimanje!

Tokrat sem malo eksperimentirala in mešala Fimo Soft in Fimo Classic. Rezultati so me presenetili, tudi v negativnem smislu. Barve, ki so bile pred utrjevanjem sijoče in svetle so po utrjevanju precej potemnele. Prej dober barvni kontrast je izginil in..... rezultat me ni ravno navdušil (perle so izdelane iz Fimo Classic bordo - št. 23 in iz Fimo Soft oranž - št. 42):














Pri polimernih masah mi je najbolj všeč njihova barvitost, neomejene možnosti kombiniranja in mešanja barv. V tem je res mojstrica Maggie Maggio . Ima tudi super video o kombiniranju in mešanju barv "Smashing Colors". Se še nisem lotila njenih "receptov", moje barvne kombinacije pa so uspele takole:









































DECEMBER'S JEWELRY
I don't like winter. It's cold, and wet and there is almost no sun. Snowy winters are just a bit better. But I like December. It's time of expectations, celebrations, meetings with friends and family and it's also time of presents. In December I normally have enough time for family and hobbies. I made a lot of jewelry this December and many pieces already had new owner.
I discovered Maggi Maggio Smashing Colour Video. Yes, I have to learn a lot about color mixing and color combinations.